Bahan-Bahan:
3-4 ekor ikan kembung [dibersihkan dan kelarkan]
garam dan kunyit
Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
5 sudu besar sos tomato 3 sudu besar sos cil
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
1 btg lobak merah-dipotong dadu
1/2 cup nanas-dipotong dadu
2 biji cili merah (dipotong nipis)
sedikit air -anggaran 1/2 cup
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak
Cara:
1. Ikan dilumurkan garam & kunyit. dan
2 biji cili merah (dipotong nipis)
sedikit air -anggaran 1/2 cup
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak
Cara:
1. Ikan dilumurkan garam & kunyit. dan
2. Gorengkan dalam minyak sehingga masak.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia. 4. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram, kicap dan air.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia. 4. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram, kicap dan air.
5. Masukkan lobak merah-biar mendidih.
6. Masukkan juga cili potong,nanas, garam dan gula.
7. Setelah kuah pekat, tuangkan ke atas ikan kembung goreng tadi dan
6. Masukkan juga cili potong,nanas, garam dan gula.
7. Setelah kuah pekat, tuangkan ke atas ikan kembung goreng tadi dan
tabur daun bawang & daun sup.
No comments:
Post a Comment