Yg ni sebelum diterbalikkan.
Resepi dari badariahabdrahman.blogspot.com
BAHAN A - GULA HANGUS
- 2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
- tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
BAHAN B - KAREMEL
- 1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
- 70gm gula kastor
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 1 sudu KFC paste pandan & perwarna hijau( sy x letak pun coz nk rasa asli caramel)
- 3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur )
BAHAN C - KEK
- 140gm tepung gandum
- 70gm gula kastor
- 3 bj kuning telur
- 135ml air biasa
- 1 sudu teh baking powder
- 45ml minyak msk
BAHAGIAN D -MERIGUE
- 6 bj putih telur
- 70gm gula kastor
- 1 sudu teh krim of tartar
Cara membuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1-2jam. Sedap dimakan sejuk2....
No comments:
Post a Comment