Selamat Datang ke My Cinta Coklat....



Thursday, March 3, 2011

Kek Puding Caramel





Yg ni sebelum diterbalikkan.

Resepi dari badariahabdrahman.blogspot.com

BAHAN A - GULA HANGUS

  • 2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
  • tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
BAHAN B - KAREMEL
  • 1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
  • 70gm gula kastor
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu KFC paste pandan & perwarna hijau( sy x letak pun coz nk rasa asli caramel)
  • 3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur )
BAHAN C - KEK
  • 140gm tepung gandum
  • 70gm gula kastor
  • 3 bj kuning telur
  • 135ml air biasa
  • 1 sudu teh baking powder
  • 45ml minyak msk
BAHAGIAN D -MERIGUE
  • 6 bj putih telur
  • 70gm gula kastor
  • 1 sudu teh krim of tartar
Cara membuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1-2jam. Sedap dimakan sejuk2....

No comments:

chocolate

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails