Selamat Datang ke My Cinta Coklat....



Friday, January 13, 2012

Resepi Tomyam Campur- Best...


Resepi Tomyam Campur
Bahan2nya.

100g isi ayam  ( di potong kecil )
100g daging (di potong kecil)
10 ekor udang
3 ekor sotong  ( potong kecil )
1 1/2 – 2 liter air stok ayam atau daging ( satu periuk sederhana )
3 batang serai
1 inci lengkuas ( dihiris)
250gm cendawan tiram
10 biji cili padi ( di ketuk )
1 biji tomato
2 labu bawang besar ( potong baji atau potong bulat )
2 sudu makan pes tomyam
1 kiub ayam/daging ( jika suka)
2 camca teh sos ikan ( sos nampla)
1 camca teh gula ( jika suka)
daun ketumbar secukupnya
3-4 helai daun limau purut
3-4  sudu besar air limau nipis ( ikut banyak mana kuah  anda)
Cara Penyediaan
1. Didihkan air stock ayam/daging dalam periuk.
2. Masukkan isi ayam dan daging . Masak sehingga daging dan ayam empuk.
3. Masukkan pes tomyam, udang, serai, lengkuas, daun limau purut, cili padi, cendawan dan bawang merah.
4. Biar mendidih masukkan stok ikan, gula, garam, jus limau, tomato dan daun ketumbar.
5. Angkat dan hidangkan.
Resepi dari Majalah Rasa

No comments:

chocolate

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails