Coklat
Pokok Koko
Buah Koko
Biji Koko
Penuaan adalah salah satu proses yang mengakibatkan kerosakan radikal. Sehubungan itu, permakanan yang kaya dengan antioksida memainkan peranan dalam peranan dalam melambatkan proses penuaan.
Kajian mengenai proses penuaan telah dijalankan secara meluas dimana jangkamasa hayat bagi manusia yang sihat boleh dilanjutkan selama 5-10 tahun dengan mengamalkan permakanan seimbang yang kaya antioksida. kajian yang dijalankan oleh Jabtan Epidemoiotologi dari Harvard School of Public Health di Boston USA mendapati bahawa pengemar coklat menikmati putrata tambahan umur sebanyak 0.95 tahun berbanding bukan pengemar coklat.
Ini menunjukkan wujudnya polyphenol sebagai antioksida dalam coklat.
Coklat sebagai makanan berkhasiat;:-
Coklat ada produk koko yang mempunyai khasiat sebenar dann kandungan nutrien yang seimbang.
Petikan dari Berita Harian 4 Mac 2011.
No comments:
Post a Comment